vrijdag 5 april 2013

Sponsorloop KBS De Rietkraag

Koude maar succesvolle sponsorloop
Het is donderdag 28 maart. Witte Donderdag. Vandaag vieren wij op school Paasfeest en deze staat bij ons in het teken van 'iets over hebben voor een ander'. Vorig jaar hebben we ansichtkaarten gemaakt en verkocht waarbij de opbrengst bestemd was voor de Clinicclowns. Dit jaar houden we een sponsorloop en een Paasontbijt. Een deel van de opbrengst van de Sponsorloop gaat naar mijn actie voor Alpe d'HuZes. Het andere deel is bestemd voor het nieuwe speeltoestel waarvoor we aan het sparen zijn. Tevens wordt een donatie gedaan aan een groep ouders die in de meivakantie ook Alpe d'Huez gaan beklimmen met een grote groep vrienden voor hun goede doel: het Hospicehuis in Nieuwkoop.
 
Het Paasontbijt is een succes. Ik start de dag in groep 5b, de groep waar ik iedere vrijdag voor sta. Er zijn al eerder lootjes getrokken (zoals met de Sintsurprise) waarop aangegeven staat wat je graag voor je ontbijt zou willen hebben. Ieder maakt dus een ontbijtje voor zijn/haar klasgenoot en probeert dit ook feestelijk aan te bieden. Schitterend om te zien wat de kinderen (en  hun ouders) er van gemaakt hebben. Nog leuker om te zien, is de gezellige sfeer waarin de paasontbijtjes worden opgegeten.
 
De sponsorloop wordt 's middags gehouden. Het is 13.00 uur. De
werkgroep heeft alles al keurig in orde gebracht op het kunstgrasveld van voetbalvereniging Nieuwkoop. De stempelouders staan klaar, de supporters staan al langs het veld. Ook het weer doet zijn best om mee te werken. Er staat welliswaar een snijdende oosten wind, maar het zonnetje maakt het vriendelijker. Er is een dag voor de sponsoloop besloten om vanwege de weersomstandigheden het programma enigszins aan te passen. Het was de bedoeling dat de kinderen elkaar aan zouden moedigen langs het uitgezette parcours. Nu komen de kinderen het veld op, we laten ze zo kort mogelijk wachten (strak tijdschema), gaan klaar staan, lopen hun rondjes en gaan weer naar de klas.
 
Het is wachten op de eerste groepen. De kinderen van de groepen 4 bijten de spits af. Ze zijn verdeeld in vier kleuren. Elke kleur correspondeert met een stempeltafel waar ze starten en ieder rondje hun kaart moeten aftekenen. Om 13.15 uur wordt het startsein gegeven door de directeur van onze school (juf Ans). Alhoewel ze gewaarschuwd heeft om niet te snel van start te gaan, rennen ze vol enthousiasme hun eerste rondjes. Ook een aantal juffen doen mee. Naarmate de tijd verstrijkt, gaat bij de meesten het tempo over in wandeltempo. Maar opgeven is geen optie. Ze blijven doorlopen. Al is het alleen maar om warm te blijven.

De groepen 3 zijn hierna aan de beurt. Het wisselen gaat snel en vlot. De leerkrachten hebben de kinderen al op tijd bij de juiste tafel neergezet waardoor ze toch nog groep 4 hebben aan kunnen moedigen. Binnen twee minuten starten we weer. Ook hier zie je hetzelfde patroon: hard van start en zo lang mogelijk hard blijven doorlopen. Schitterend om te zien hoe enhousiast ze zijn als ze eenmaal begonnen zijn. Het verbaast me hoe lang een aantal kinderen in het snelle tempo door kunnen blijven lopen. De laatste twee minuten worden door juf Ans aangegeven.....de laatste minuut.....de laatste halve minuut.....ik zie een aantal kinderen hun tempo nog versnellen.....nog tien seconden....er wordt afgeteld....en dan zit het er ook op voor de kinderen van groep 3.

Nu zijn de groepen 1/2 aan de beurt. We hebben vier groepen. Groep 1/2c en 1/2d zijn als eerste aan de beurt. De kleuters lopen 5 minuten. Ook nu gaat de wisseling vlot. Ze staan al te huppelen bij de tafel. Er wordt even een korte warming up gehouden....gewoon even lekker springen....en dan.....ja hoor.....ook zij mogen van start. Net als bij de andere groepen loop ik het eerste rondje mee met telkens een andere kleur. De rest van de looptijd neem ik foto's. Al vrij snel na de start wordt één van de kleuters door haar klasgenootje omver gelopen. Samen met het verdrietige meisje loop ik het eerste rondje en verandert haar stemming al snel in blijdschap.
We besluiten om de supporters dichterbij te laten komen. Ze staan op te grote afstand om daadwerkelijk aan te kunnen moedigen en sfeer te maken. Een juiste keuze, want zo gauw ze eenmaal langs het parcours staan, nemen de aanmoedigingen toe.
Als er samen met de toeschouwers afgeteld is, mogen de kinderen naar de ouders die klaar staan met een ijsje. De Jumbo was zo vriendelijk ons te sponsoren. Een mooi gebaar. Je zou denken dat met dit weer een ijsje er niet in zou gaan, maar het tegendeel is waar. Hardlopen maakt je warm, dorstig en dan is een ijsje toch overheerlijk.
Groep 1/2c en 1/2d staan inmiddels klaar. De laatste groepen van de onderbouw. We lopen voor op het tijdschema. Dat komt vooral door de soepele wisselingen. Evenals bij de voorgaande groepen wordt bij de tafel uitgelegd welke kant de kinderen op moeten lopen: met de klok mee. Ook nu een korte springwarmingup en dan het startsein van juf Ans. Er wordt gesprint, gewandeld, gelachen, gezwaaid naar pappa/mamma/opa/oma, soms wordt het rondje langer gemaakt om hen even een knuffeltje of kusje te geven. Voor de allerjongste is z'on massaal evenement nogal wat, maar ook zij redden zich goed met of zonder hulp van de juf. De vijf minuten vliegen voorbij en ook dan wordt er voor hen afgeteld....op weg naar het ijsje.....op weg naar de paashaas en onze mascotte Slimpie die ook aanwezig zijn. En natuurlijk moet Slimpie even begroet worden, hoe moe we ook zijn.
Het is 13.45 uur als de onderbouw klaar is, 10 minuten eerder dan gepland. Even rust voor de postende ouders voordat de bovenbouw aan hun rondjes gaat beginnen.

 Om 14.10 uur start de bovenbouw. Het zonnetje heeft ons in de steek gelaten, de wind neemt toe. De gevoelstemperatuur wordt lager. We hebben de tafels in de pauze verschoven. Stonden ze bij de onderbouw in de middencirkel. Nu hebben we ze er buiten gezet. Op deze manier maken we het rondje groter en hebben ze meer ruimte om sneller door te lopen.
De twee groepen 5 mogen als eerste van start. Ook zij staan te popelen om te beginnen voor hun 10 minuten. Even warm huppelen.....klaar staan.....het startsein klinkt.....de snelheden liggen hoger dan voor de pauze. Ook nu loop ik weer een rondje met één van de groepjes mee. Het aantal toeschouwers is minder dan bij de onderbouw, maar de sfeer is er niet minder om. Er wordt flink aangemoedigd, menig foto wordt genomen. Ondanks de kou zie ik jassen uitgaan dan wel open gedaan worden. De wangen worden roder. De één van de kou, de ander van de inspanning. Er is strijd en fanatisme....zo veel mogelijk rondjes lopen....het liefst meer dan de ander. Ook voor hen worden de laatste 10 seconden afgeteld waarna zij ook van hun ijsje kunnen gaan genieten.

De twee groepen 6 staan al vlot klaar. In het programma is
bij deze groepen geen rekening gehouden met wisseltijd. Het startsein wordt gegeven. De starttempo's zijn verschillend. De meesten lopen, zoals al eerder gemerkt vanmiddag, in hoog tempo hun eerste rondjes. Een deel start rustig. Sommigen zelfs wandelend. Degenen die snel begonnen zijn, hebben al vrij snel last van de kou op hun luchtwegen. Hijgend lopen ze hun rondjes....in een steeds lager tempo.....om  uiteindelijk een stukje te moeten wandelen. Maar ook voor hen geldt 'opgeven is geen optie', want zo gauw ze maar het idee hebben dat er weer voldoende lucht in de longen zit, gaan we weer in snel tempo vooruit om zoveel mogelijk rondjes af te laten tekenen. Juffen moedigen aan, een enkele juf doet enthousiast mee. Nadat hun 10 minuten erop zitten, wordt er op weg naar het ijsje bij elkaar geïnformeerd hoeveel rondjes er zijn gelopen. Er is een groot verschil, maar hoeveel rondjes ik ook hoor....ze zijn allemaal kanjers!!!

Om half 3 zijn de drie groepen 7 startklaar. De juffen langs de kant om aan te moedigen. Ook voor hen het startsein van juf Ans en dan ....... 10 minuten rondjes lopen. De wind is nog iets toegenomen en het voelt koud aan. Tenminste voor mij en de toeschouwers.


Ik heb bijna medelijden met de postende ouders. Zij zitten/staan de hele middag al achter de tafel. Hopelijk kunnen ze zich opwarmen aan het enthousiasme van de kinderen. De kou slaat ook bij een aantal kinderen op de luchtwegen. Voor sommigen is het echt afzien. Anderen lopen al snel aan hun shirt, omdat ze het van de inspanning warm hebben gekregen. Ik probeer ze duidelijk te maken dat ze beter rustiger aan kunnen doen en hun jas aan kunnen houden, maar dat is aan dovemansoren besteed. De echte bikkels lopen zelfs aan een t-shirt. Halverweg zie ik een groot aantal kinderen elkaar opzoeken om met in groepjes te wandelen. Ook zo kom je aan je rondjes. Het enthousiasme is er niet minder om. De lach blijft op het gezicht.
Maar als juf Ans aangeeft dat er  nog twee minuten zijn te gaan, zie je de meesten hun laatste adem nog gebruiken om een aantal extra rondjes op hun kaart te krijgen. Op weg naar het ijsje is er dan ook druk overleg over het gelopen aantal rondjes. Maar niet iedereen heeft in eerste instantie de kracht om te praten....laat staan te lopen naar het ijsje.....

Groep 8 sluit de middag af. De twee groepen acht hebben al kunnen zien hoe groep 7 het heeft aangepakt. Ieder heeft daar zijn/haar conclusies uit getrokken: de meesten hebben hun jas uitgedaan....een enkeling met korte broek maar met winterjas.  Klaar staan bij de tafel.....geen warming up......startsein.......starten maar. Het tempo ligt hoog....op weg naar zo veel mogelijk rondjes.....juffen die meelopen. Toch zie ik ook hier
hetzelfde gebeuren als bij de andere groepen: de kou speelt parten. Nog voordat we halverwege zijn, zie ik ook hier wandelende groepjes....rood aangelopen gezichten....verbeten....diep inhalerend.....hijgend.....bij sommigen spreken de ogen. Maar het animo is hoog. De juffen doen er nog een schepje bovenop door de kinderen aan te moedigen door te gaan en, daar waar nodig, mee te lopen. Zo gauw de kinderen enigszins kunnen, wordt er weer op tempo gelopen, totdat ook voor hen afgeteld wordt en de sponsorloop tot zijn einde is gekomen.

Morgen is het Goede Vrijdag en begint het Paasweekend. Lekker uitrusten.
De komende twee weken mogen de kinderen hun sponsors langs om het geld op te halen. Maandag 22 april wordt  het bedrag bekend gemaakt. Ben heel benieuwd hoeveel geld al deze enthousiaste kanjers bij elkaar hebben gelopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten