Hoe tot hardlopen gekomen


Ik heb een nieuwe uitdaging nodig.......

Tijdens een mindere gezondheidsperiode krijg ik in 2008 van de huisarts het advies om meer te gaan bewegen. Mijn conditie is niet goed. Maar ja, wat ga je dan doen? In het verleden jarenlang gevoetbald, maar om daar nog actief aan deel te gaan nemen, trekt me niet zo. Ik besluit om te gaan ...........wandelen.  Het kost me namelijk al veel moeite om van de bank naar de keuken te lopen.

Langzamerhand gaat mijn conditie vooruit en durf ik medio 2009 te gaan hardlopen. Mijn huisarts is minder enthousiast, want die confronteert me al met de feiten van hardloopblessures. Hij ziet me liever gaan roeien.
De leverarts in het VU-ziekenhuis, waar ik in de tussentijd naar doorverwezen ben, adviseert mij daarentegen juist om door te gaan met hardlopen. Dit zal mijn gezondheid namelijk alleen maar ten goede komen. Het blijkt namelijk dat ik NAFLD (Non Alcoholic Fatty Liver Disease) heb. Dit is een aandoening waarbij verstapeling in en rond de lever wordt geconstateerd bij mensen die niet of nauwelijks alcohol gebruiken. Het enige medicijn dat werkt: gezond (niet te vet) eten en vooral veel bewegen.

Ik heb het langzaam op moeten bouwen, mede omdat mijn lichaam niet altijd mee wil werken. Het aantal kilometers dat ik loop, blijkt uiteindelijk niet het gewenste resultaat op te leveren voor mijn gezondheid. Aangezien ik in de tussentijd toch wel aangestoken ben door het loopvirus en het lopen leuk begin te vinden, ga ik door met trainen. De hele winter door.

In april 2010 loop ik mijn eerste 10 kilometer tijdens de Driemolenloop in Aarlanderveen. Wat een kick om je eerste 10 km-wedstrijd te voltooien binnen het uur (0.56.21). Drie weken later loop ik mijn tweede 10 km nog sneller (0.51.31) tijdens de Oranjeloop in Ter Aar.
Op dat moment een superprestatie. Maar dan heb je dat gehaald en je weet dat je moet blijven bewegen vanwege je gezondheid.

Ik heb een nieuwe uitdaging nodig. Marianne, mijn vrouw, attendeert mij op de halve marathon van Nieuwkoop. Deze wordt jaarlijks gehouden op de eerste zondag in september. De voorbereidingsperiode van 4 maanden is kort, maar ik ga de uitdaging aan. De hele zomer train ik door met een schema dat ik van internet heb gehaald. Wat is hardlopen toch mooi als je ziet dat je ieder weekend verder komt in het aantal kilometers dat je loopt. Maar wat is  het afzien tijdens die doordeweekse intervaltrainingen.
De halve marathon van Nieuwkoop loop ik uit in iets meer dan twee uur (2.02.41). Binnen een jaar van de eerste hardloopmeters naar een halve marathon. Op dat moment een superprestatie. Maar dan heb je dat gehaald en je weet dat je moet blijven bewegen vanwege je gezondheid.

Ik heb een nieuwe uitdaging nodig. Al snel ben ik eruit: ik ga voor mijn eerste marathon. Achteraf misschien een wel erg snelle opbouw. De hele winter train ik door met een schema dat ik van internet heb gehaald met als doel de marathon uit te lopen.

In november 2011 meld ik mij aan bij een trainingsgroep voor de 20 van Alphen. Twee keer in de week train ik bij de Alphense Atletiek Vereniging (AAV '36) met als doel om de 20 km van de 20 van Alphen uit te kunnen lopen. Marianne, die eerder dit jaar in een startersgroep bij deze vereniging is gestart, meldt zich ook aan. Ook zij is inmiddels aangestoken door het loopvirus.
Na het uitlopen van de 20 van Alphen besluiten we om met een deel van de trainngsgroep op zaterdag te blijven lopen. Het begin van een hardloopgroep waarin vriendschap, vrolijkheid en hardlooppassie gedeeld wordt. Zie de pagina 'Mijn hardloopmaatjes'.
In april 2011 loop ik in Rotterdam mijn eerste marathon uit in een tijd van 4.45.45. Een superprestatie, vooral in de wetenschap dat ik twee jaar daarvoor veel moeite had om van de bank naar de keuken te lopen. Het is de afsluiting van een zware periode.
Maar dan heb je dat gehaald en je weet dat je moet blijven bewegen vanwege je gezondheid.

Ik heb een nieuwe uitdaging nodig. Ik besluit om, evenals onze loopgroep, bij de atletiekvereniging te blijven trainen. In hetzelfde jaar loop ik de marathon van Amsterdam. Helaas in een minder snelle tijd dan in Rotterdam.

Het jaar 2012 is het jaar van de progressie. Het is goed te merken dat de trainingen bij de atletiekvereniging zijn effect hebben. Tijdens vele wedstrijden, waaronder wederom de marathon van Rotterdam en Amsterdam, verbeter ik mijn persoonlijke besttijden. Zie 'Mijn tijden'.

In 2013 ga ik een nieuwe uitdaging aan: ik doe op 6 juni mee aan Alped'Huzes.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten